Dagtekst dinsdag 7 juli

De hele wereld ligt in de macht van de goddeloze.1 Joh. 5:19.

Satan wil dat je net als hij wordt: een opstandeling die Jehovah’s normen negeert en gemotiveerd wordt door egoïsme. Hij omringt je met mensen die al door hem gemanipuleerd zijn en hoopt dat ze je manier van denken en doen zullen ‘bederven’ of ‘aantasten’ (1 Kor. 15:33, vtn.). Satan probeert ons hart ook te besmetten door ons zover te krijgen dat we vertrouwen op menselijke wijsheid in plaats van op Jehovah’s denkwijze (Kol. 2:8). Hij promoot bijvoorbeeld het idee dat rijk worden een van je belangrijkste doelen moet zijn. Mensen die er zo over denken worden misschien rijk, of misschien ook niet. Maar ze zijn hoe dan ook in gevaar, want ze kunnen zo gefocust raken op geld verdienen dat ze hun gezondheid, hun familiebanden en zelfs hun vriendschap met God opofferen om hun doel te bereiken (1 Tim. 6:10). We kunnen dankbaar zijn dat onze wijze hemelse Vader ons helpt een evenwichtige kijk op geld te hebben (Pred. 7:12; Luk. 12:15).

Het klopt inderdaad. De goddeloze bevordert hebzucht en materialisme om ons in de val te lokken. Aan de andere kant is het echter heel erg moeilijk om zulk soort advies op te volgen van een organisatie die de afgelopen jaren heeft aangetoond dat geld voor hen een ontzettende prominente plaats heeft ingenomen.  

Een hele lange tijd geleden bracht een jonge man enkele mede-bijbelstudenten bijeen en zij herontdekten de fundamentele waarheid die oorspronkelijk door de apostelen werd onderwezen. Charles Taze Russell was een miljonair omdat hij een compagnon was binnen de herenkledingzaak van zijn vader. In die dagen was een miljoen dollar een enorm groot vermogen. Tegenwoordig stelt het niet meer zoveel voor als vroeger. Hoe dan ook, de jonge Russell had zijn waardevolle parel gevonden en hij verkocht vervolgens zijn aandeel in het bedrijf van zijn vader. Daarna investeerde hij zijn fortuin in het net nieuw opgerichte Wachttoren-Bijbel en Traktaat Genootschap.

Hij zei ooit eens dat de Wachttoren-organisatie nooit om geld zou gaan vragen en indien zou blijken dat de financiële middelen op een dag zouden opdrogen, dat Russell dat zou beschouwen als het moment om de organisatie op te heffen en om de publicatie van de Wachttoren te beëindigen.

Het moment waarop Russel dit zei was echt een hele lange tijd geleden. Hoewel de Wachttoren-organisatie er vandaag de dag nog steeds trots op is dat zij geen collecteschaal laten rondgaan zoals wel gebruikelijk is in de vele kerken, heeft de Wachttoren-organisatie in werkelijkheid tientallen veel geavanceerdere geldinzamelingsprogramma’s opgezet waarbij de eeuwenoude kerkelijke methode om wisselgeld los te krijgen bij de parochianen volledig in het niet valt.

In de afgelopen jaren heeft het Wachttorengenootschap officiële regelingen getroffen waarbij Jehovah’s Getuigen hun eigen huizen, levensverzekeringen en bankrekeningen kunnen laten doneren. De organisatie accepteert werkelijk alles wat enige waarde heeft, inclusief aandelen, obligaties en zelfs allerlei soorten spaarpunten. (Zie artikel: Ze zijn vet en glad geworden)

Toen hedgefondsen in opkomst kwamen als een manier om het financiële systeem te bespelen, stuurde het Wachttorengenootschap vertegenwoordigers naar de jaarlijkse hedgefondsconferentie in Londen, vermoedelijk zodat ze daar de kneepjes van het vak konden leren. (Zie artikel: Watchtower Society Hedge Fund)

Echter is de echte cash-cow om grof geld te verdienen de verkoop van allerhande onroerend goed. Het is algemeen bekend dat de onroerende eigendommen van het voormalige hoofdkantoor in Brooklyn, met zijn iconische naambord die van grote afstand te zien was, werden verkocht in een economische periode waarin de vastgoedprijzen tot ongekende hoogte waren gestegen. De verkoop van dit onroerend goed leverde de Wachttoren-organisatie een dikke miljard dollar op. Er zijn daarnaast ook bijkantoren verkocht, zoals bijvoorbeeld ‘Mars Hill Bethel’ in Londen.

Het Besturende Lichaam maakte gretig gebruik van het leger aan gratis arbeiders die gewillig hun arbeid ter beschikking stelden. Vervolgens werd al het onroerend goed in Brooklyn in de uitverkoop gedaan waarop het Besturend Lichaam een enorm luxueus nieuw hoofdkwartiercomplex voor zichzelf liet bouwen op het platteland binnen de staat New York. Het Besturende Lichaam geniet sindsdien vanuit hun luxe appartementen, van een prachtig uitzicht op een meer in een bosrijke omgeving. Daarnaast rijden ze in dure auto’s of ze worden zelfs door een eigen chauffeur vervoerd, ze vliegen met businessclass, ze beschikken over uitgebreide ziektekostenverzekeringen, en er wordt voor hen in alle behoeften voorzien door middel van het aanwezige Jehovah’s Getuigen personeel. Ze leven werkelijk als koningen en worden ook als zodanig behandeld. Zoals de apostel Paulus waarschijnlijk zou hebben gezegd: Zijn jullie al verzadigd? Zijn jullie al rijk? Zijn jullie al als koningen gaan regeren zonder ons? (1Korinthiërs 4:8)

Ondertussen worden er ook nog vele tientallen koninkrijkszalen wereldwijd verkocht. Dit kan alleen maar worden omschreven als diefstal. Vrijwel elke koninkrijkszaal is gebouwd door middel van het harde werk van Jehovah’s Getuigen die deze arbeid ook nog eens vrijwillig hebben verricht. De lokale gemeenten lenen daarnaast het benodigde geld van de Wachttoren-organisatie om het pand en de bouwmaterialen te kunnen kopen. Maar…zodra deze lening eenmaal is afbetaald aan de Wachttoren-organisatie dan is het onroerend goed echter geen eigendom van de gemeente zelf maar van de Wachttoren-organisatie die volledig eigenaar is.

Nu sluit de organisatie vele tientallen koninkrijkszalen verspreid over heel Amerika en Groot-Brittannië en de organisatie beveelt daarnaast ook de plaatselijke Jehovah’s Getuigen om ergens anders heen te gaan. Vaak betekent dit dat individuele Jehovah’s Getuigen hierdoor flinke afstanden moeten afleggen naar de meest dichtstbijzijnde koninkrijkszaal in hun regio. Nadat de gemeenten zijn opgeheven worden de afgedankte koninkrijkszalen vervolgens in de verkoop gezet.

Niet ver bij mij vandaan in de staat Michigan werd jaren geleden bijvoorbeeld een spiksplinternieuwe koninkrijkszaal te koop gezet op de onroerend goed markt. Deze zaal stond vervolgens jarenlang leeg terwijl aan de andere kant de voormalige gemeenteleden 65 kilometer of verder moesten reizen om een vergadering bij te kunnen wonen. In 1 woord: schandalig.

We moeten daarnaast ook in gedachten houden dat elke koninkrijkszaal plechtig aan Jehovah is opgedragen. Binnenkort zal het leiderschap van Jehovah’s Getuigen dus aan Jehovah God verantwoording moeten gaan afleggen waarom ze Hem zijn bezit hebben ontnomen dat ooit aan hem persoonlijk was opgedragen. (Zie artikel: Waarom staan er zoveel koninkrijkszalen te koop?)

Op welke manier laat de organisatie zien dat ze zelf een evenwichtige kijk op geld aan de dag leggen, zoals ze ons in de bovenstaande dagtekst adviseren te doen? In werkelijkheid laten hun daden zien dat ze meer waardering aan de dag leggen voor geld dan voor mensen. Dit geldt des temeer ten aanzien van de vele slachtoffers van seksueel misbruik en daarnaast ook ten aanzien van de vele hardwerkende Jehovah’s Getuigen die als bedienden worden gebruikt.

Uit deze tentoonstelling van grenzeloze hebzucht blijkt dat Satan de Duivel veel meer invloed op de organisatie heeft dan Jehovah’s Getuigen durven te beseffen. Hoe tragisch is het wel niet om de eigen vriendschap met God op te offeren in ruil voor het maken van winst voor een organisatie die naar alle waarschijnlijkheid niet lang genoeg meer zal blijven bestaan om het geld nog op een nuttige wijze te kunnen besteden.